Carnavalsstichting de Knoerissen

De website van de mooiste vereniging van Brabant

knoergoeie brabander

Knoergoeie Brabander 2019
Klaas Dijkhoff

Knoergoeie Brabanders

‘Uden staat in mijn agenda’
In Den Haag snappen ze niets van carnaval. Alhoewel: de meesten. Want er zijn uitzonderingen! Eén ervan is Klaas Dijkhoff. De VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer groeide op met het zuidelijke volksfeest, staat bekend om zijn snedige humor en loopt niet weg voor een feestje. Prima ingrediënten die passen bij de titel die hij onlangs kreeg: Knoergoeie Brabander!

“Ik vind het een heel mooie titel”, laat Dijkhoff in gesprek met de Knoerissen weten. “Ik voel me oprecht vereerd dat ik gekozen ben. Ik kom in een rijtje met illustere voorgangers terecht!”

Trots op zachte G
Als politicus staat Dijkhoff bekend om zijn feitenkennis, zijn nu en dan met humor doordrenkte wijze van debatteren én natuurlijk zijn zachte G. “Daar ben ik trots op. In het verleden hebben sommige politieke coaches me geadviseerd mijn accent af te leren. Dat was meteen de laatste keer dat ik met ze gewerkt had. Waarom zou ik mezelf in een modelletje laten proppen? Sterker nog, ik ben geboren en grotendeels opgegroeid in Duitsland, vanwege het beroep van mijn vader, die militair was. Juist in zo’n enclave met mensen die allemaal niet thuis zijn, neem je nadrukkelijk je eigen achtergrond mee.”

Relaxte Brabanders
Dijkhoff vindt het fijn om Brabander te zijn. “Brabanders hebben oog voor elkaar. Dat betekent niet dat we niet keihard kunnen discussiëren, maar we zijn niet zo verbeten. En is de discussie voorbij, dan zijn we weer gewoon relaxed. Verder vind ik dat er in Brabant zó veel gebeurt! Denk aan de economie, maar ook op cultureel gebied. Ik ben geboren in 1981, gevoelsmatig een beetje het einde van het Calimero-tijdperk. Hier in Brabant regelen we de dingen allang uitstekend en zijn we zelfbewust. Dat zie je overigens ook in Den Haag: het stikt hier van de Brabanders. In de Kamer, maar vooral veel medewerkers voor Kamerleden komen uit het zuiden.”

Vreemde diersoort
Carnaval is echter nog altijd een thema dat in de Haagse kringen vooral ónbegrepen wordt. Dijkhoff: “In brede zin leeft het niet, inderdaad. Een voorbeeld: vorig jaar deed ik mee met de ludieke actie van Björn van der Doelen, die pleitte voor een vrije dag met carnaval. Dat is precies waar het met carnaval om gaat: het omdraaien van het gezag, daar heel serieus over doen, maar jezelf vooral juist níet te serieus nemen. In Den Haag begonnen ze me al te vragen om welke dag dat dan zou gaan en hoe het met al dat werk zou moeten. En toen de ‘actievoerders’ uit Brabant en Limburg in Den Haag stonden, keken sommige leden van de pers alsof er een vreemde diersoort de stad binnen was gekomen… Ik vond het prachtig.”

Geboren carnavalsvierder
Het uitleggen van carnaval – daar is Dijkhoff mee gestopt. “In plaats daarvan nodig ik ze liever uit om naar Brabant te komen en carnaval mee te vieren. Sommigen begrijpen het na een paar dagen, anderen niet. Maar dat geeft niet. Het hele jaar zijn we met z’n allen Nederlanders; met carnaval even niet.” Zelf groeide Dijkhoff op met carnaval. “Ik vierde het in Eindhoven, bij mijn opa en oma, maar ook samen met de Brabanders en Limburgers tijdens de militaire dienst van mijn vader. Als jonge jongen ben ik toen zelfs eens in de Jeugdraad van XI gekozen. En met mijn neven heb ik vaak carnaval gevierd in Striepersgat, oftewel Valkenswaard. Carnaval is een echt volksfeest. Er hangt een sfeer van verbroedering, iedereen is vrolijk en kan net wat meer hebben dan anders. En stoot je elkaar per ongeluk aan? Niets aan de hand. Begin je gewoon een polonaise.”

Biertje drinken
Wie tijdens de komende carnaval een biertje wil drinken met de Knoergoeie Brabander, krijgt daartoe wellicht de kans. “Zolang politiek gezien nergens de pleuris uitbreekt, ben ik er gewoon. Ik kijk er ook echt naar uit. Ik ken Uden niet goed, maar de regio wel. Uden staat in mijn agenda!”

Tekst: Ted Gijsel
Tekstbureau SchrijfWijzer
Knoergoeie Brabanders

1983 – Nol van Roessel
1984 – Toon Kortooms
1985 – Frans Josef van Thiel
1986 – Jan Bluyssen
1987 – Michel de Grood
1988 – Dien Cornelissen
1989 – Steef van Eijkelenburg
1990 – Ad de Laat
1991 – Leontien Zijlaard-van Moorsel
1992 – Gerrit Braks
1993 – Ton Grassens
1994 – Jan Naaijkens
1995 – Ton Baeten
1996 – Cor Swanenberg
1997 – Margriet van Boven
1998 – Willem Iven
1999 – Cor Das
2000 – Frank Houben
2001 – René Bastiaanse
2002 – Joop Janssen
2003 – Gerard Rooijakkers
2004 – Theo Meijer
2005 – Lya de Haas
2006 – Wim Dik
2007 – Léon van Liebergen
2008 – Harrie van Raaij
2009 – Frits Spits
2010 – Joost Prinsen
2011 – Peer Swinkels
2012 – Frits van Eerd
2013 – Addy van den Krommenacker
2014 – Guus Meeuwis
2015 – Frank Lammers
2016- Karin Bruers
2017- Rob van de Laar
2018- Martin Jan van Mourik