Carnavalsstichting de Knoerissen

De website van de mooiste stichting van Brabant

Groowt Újes Talent

Stan Verstegen is Groowt Újes Talent 2024

Hij behaalde afgelopen juni zijn Bachelor aan het conservatorium in Utrecht maar hij is nog niet klaar met studeren; hij is inmiddels gestart met een Master van nog eens twee jaar. En dan te bedenken dat zijn studieleven begon op het aangepast VMBO. Maar er zat méér in en hij vervolgde zijn weg via de reguliere HAVO. En dat is als blinde jongeman al een uitzonderlijke prestatie!

Voorgaande
Groowt Ujese Talenten

2015 – Giel de Winter
2016 – Loudgarden
2017 – Tom de Visser
2018 – Pablo Slenders
2019 – Maartje Krekelaar
2020 – Ruud Alofs

 

Jack Evers op zaterdagochtend
Al vanaf zijn 6de kreeg Stan pianoles van niemand minder dan een echte Udenaar: Jack Evers! Iedere zaterdagochtend getrouw achter de piano. Toen hij 11 jaar oud werd kwam er ook een saxofoon als tweede instrument bij. Lerares Ike wees Stan erop dat er voor bijzondere talenten een speciale opleiding is, namelijk de Young Musicians Academy van het Conservatorium in Tilburg. Tijdens het voorspelen viel zijn talent al snel op en men gaf aan dat Stan eens bij Bert van den Brink langs moest gaan, een blinde pianodocent in Utrecht, om verdere studiemogelijkheden te bespreken. Ze hadden al gauw een klik. “Het scheelt dat we beiden een absoluut gehoor hebben, dat schept een band, heerlijk.” lacht Stan. Vanaf dat moment ging alles snel. Doordeweeks naar school en in het weekend muziek maken in Tilburg.

Uiteindelijk werd de piano ook de definitieve keuze om auditie mee te gaan doen voor het Conservatorium.

Ernstig slechtziend geboren
Stan is in het vorige huis geboren, aan de Bermershof. Stan wordt ernstig slechtziend geboren, dat betekent dat hij niet meer dan 5% met één oog kan zien. Kleuren en contouren ziet hij nog wel en dat weerhoudt hem dus niet van spelen met de kinderen in de wijk. “Soms hield ik mijn hart vast als ik hem buiten zag spelen. In de straat reden ook gewoon fietsers en auto ’s, soms behoorlijk hard. Dat ging bijna altijd goed.” grapte zijn moeder. Maar het beetje zicht wat hij heeft, verliest hij definitief op zijn 10de levensjaar.

Mooie opsteker voor hem was dat hij in datzelfde jaar werd gevraagd door niemand minder dan Roel van Velzen om in zijn voorprogramma in de Heineken Music Hall (nu Afas) te spelen. Stan had een aantal van zijn nummers opgenomen en op YouTube gezet en na het bekijken daarvan was Roel direct enthousiast geworden. “Echter moesten ze wel een andere invulling zoeken omdat Stan nog maar 10 jaar oud was. Hij heeft uiteindelijk in de foyer mogen spelen voor alle bezoekers van het eerste grote concert van Roel van Velzen.” licht zijn moeder toe.

Pendelen tussen Uden en Zeist
Op dit moment woont Stan doordeweeks op kamers in Zeist, vlak bij het Conservatorium in Utrecht. “Ik kan gemakkelijk met het OV naar school en terugreizen. Ik heb, voordat ik daar begon, met een begeleider de route een aantal keren geoefend en dat gaat prima!” Als hij geen repetities of optredens heeft komt Stan in het weekend regelmatig naar huis, naar Uden. “We wonen nu sinds een paar jaar in de Land van Ravensteinstraat met het centrum op een steenworp afstand maar daar merk je niets van als je in de tuin zit. En de piano heeft hier ook een mooi plaatsje gekregen. Echt een hele fijne plek ook om te wonen.”

Eigen jazz kwartet, pianoles geven en sporten
Stan zit zeker niet stil en is graag bezig. Hij speelt in diverse formaties en heeft zijn eigen jazz kwartet (Stan Verstegen Quartet) waar hij de muziek voor schrijft en hij heeft vorig jaar nog een nominatie voor de Conservatorium Talent Award in de wacht gesleept. Zijn grote droom is dan ook om met zijn kwartet uiteindelijk een album uit te brengen met eigen muziek. Ook is hij actief op social media en heeft hij sinds enige tijd een eigen website.
Maar Stan geeft ook nog twee dagen in de week elders pianoles, naast zijn reguliere studieprogramma. Ook met het saxofoon spelen is hij nog volop bezig, kortom piano en saxofoon zijn niet meer weg te denken uit zijn leven.

En als er dan nog tijd over is, dan gaat hij graag sporten. “Ik hou ervan om te sporten, om in beweging te zijn. Heerlijk om die afwisseling te hebben naast muziek maken.” zegt Stan. Hij bezoekt regelmatig de sportschool en gaat waar het kan, samen met een buddy hardlopen. Als de techniek sterk verbetert, zou Stan uiteindelijk best weer willen zien, maar dat is toekomstmuziek.

Ken jij een Groowt Ujes Talent?
Jonge Udenaren die ergens in uitblinken, de aandacht trekken met iets unieks en zich onderscheiden, maken kans om Groowt Ujes Talent te worden. Zij kunnen zichzelf (laten) nomineren (talent@knoerissen.nl). Uit de inzenders kiezen we ieder jaar het nieuwe Groowt Ujes Talent!

Stan wordt zondag 21 januari 2024 officieel gehuldigd als Groowt Ujes Talent. Voor meer informatie over de kaartverkoop kijk in de app onder evenementen bij Kaartverkoop Pronkzittingen en senioren matinee.

Zo kan’t ók!