Carnavalsstichting de Knoerissen

De website van de mooiste stichting van Brabant

Kennismaken met

Aan tafel met Ronald de Laak van Jumbo de Laak

Aan tafel met Roland de Laak van Jumbo de Laak

Roland de Laak is eigenaar van Jumbo de Laak in Uden, gevestigd aan de Drossaard. Jumbo de Laak is al jaren sponsor van de Knoerissen. Wie is het gezicht achter de supermarkt? En wat is zijn connectie met Carnaval? We gingen aan tafel met Roland de Laak.

Met wie zit ik aan tafel?

Je zit aan tafel met een spontane vent die altijd met zijn beide beentjes op de grond blijft staan. Ik zit altijd vol ambities en ben creatief. Bovenal houd ik ontzettend van mensen. Ik ben een echt mensenmens.

Daarnaast ben ik bijna 20 jaar getrouwd met Ilse, zij is werkzaam op de afdeling pathologie in het Radboud ziekenhuis. En ik heb 2 dochters van 17 en 18, Kim en Floor.

Wat is je band met Uden?

Ik ben geboren in Nijmegen, maar woon sinds mijn 12e in Uden en ben toen met mijn ouders hiernaartoe verhuisd. Ik was toen woonachtig op Heufkens, waar mijn moeder nog steeds woont.

Mijn vader werkte op het gemeentehuis en mijn moeder werkte bij Hout Brox.

Ik heb mijn middelbare schooltijd doorgebracht op de Mavo in Uden en daarna heb ik in Nijmegen op kamers gewoond toen ik de opleiding Detailhandel deed.

Wat is jouw passie in het leven?

Mijn grootste drive is om altijd de beste te willen zijn en te blijven, waar ik ook mee bezig ben. Ik wil altijd scoren en kan niet zo goed tegen mijn verlies. Ik kan me heel druk maken om iets en ben altijd op zoek naar mogelijkheden om dingen anders en beter te doen.

Noem eens één ding wat mensen nog niet weten over jou

Mijn kracht is dat heel veel mensen heel veel van mij weten, ik vertel zelfs af en toe misschien wel iets teveel. Wat dat betreft ben ik een open boek.

Wat mensen misschien nog niet weten, is dat ik heel graag reportages van vroeger terugkijk, bijvoorbeeld over Cuba waar je al die oude Nederlandse bussen hebt rijden. Verder vind ik het geweldig om bijvoorbeeld in mijn eentje terug te gaan naar Nijmegen en daar herinneringen van vroeger op te halen.

Iets anders wat mensen wellicht niet over me weten is dat ik het moeilijk vind om een kroeg binnen te lopen en zomaar een gesprek aan te gaan; ik vind het makkelijker om op een podium te staan met 1000 mensen in de zaal.

Wat doet Jumbo de Laak?

We zetten altijd een stapje extra ten opzichte van een normale supermarkt. Ik vind het belangrijk dat de klant zich altijd thuis voelt en dat alles mag en kan binnen de normen en waarden. Het moet allemaal niet te moeilijk zijn, bijna niets is onmogelijk. Een hoog service gevoel is ontzettend belangrijk, ik ga tot het uiterste voor mijn klanten. Een leuk voorbeeld is dat er een tijdje geleden een chauffeurstekort was bij Jumbo Supermarkten waarna ik in Veghel zelf mijn vracht ben gaan inladen en naar Uden heb gereden.

Wat is jouw rol binnen Jumbo de Laak?

Naast dat ik de zaak run, ben ik een echte people manager en ik doe de Marketing binnen Jumbo de Laak.

Hoe ziet je werkdag eruit?

Om een zaterdag als voorbeeld te nemen, sta ik altijd om kwart over 3 op om vervolgens rond kwart voor 4 bij de Jumbo te zijn. Dan ga ik de winkel schrobben en om half 5 komen de eerste collega’s binnen. Om half 7 ga ik terug naar huis om even te slapen, heerlijk vind ik dat. Vervolgens eet ik een tosti en ga ik weer terug naar de Jumbo.

Waar staat Jumbo de Laak over 11 jaar?

Waar de Jumbo dan staat: eerlijk gezegd geen idee. Wat dat betreft ben ik zeer impulsief en kan dat alle kanten opgaan. Zelf zou ik me graag willen vestigen op Schiermonnikoog, lekker genieten van de rust.

Op wat voor manier is Jumbo de Laak verbonden met het Udense Carnaval?

In mijn jeugd ben ik prins geweest in Malden, ik was de reserve jeugdprins haha. De echte prins was op skivakantie. Ik heb Carnaval altijd leuk gevonden en dat vind ik nog steeds. Ik ging altijd naar de zittingen. Toen ik in Heeze een supermarkt had, bleef ik altijd in een hotel om Carnaval te vieren.

Ongeveer 15 jaar geleden ben ik een Super de Boer begonnen in Uden, gevestigd aan de Drossaard. Op een gegeven moment kwamen Henri Herps en René Poulussen binnen met de mogelijke sponsorpakketten van de Knoerissen. Ze kwamen precies op het juiste moment, want ik had net het geld om met mijn supermarkt aan de slag te gaan en ik vond dat Carnaval een goed doel was. Als ik iets wilde doen, wilde ik dit goed doen dus ik wilde graag hoofdsponsor worden. Henri en René gaven aan dat dit helaas niet kon, omdat een Veghelse concurrent al hoofdsponsor was, waarop ik zeer verbaasd was. Uiteindelijk ben ik co-sponsor geworden, maar ik was natuurlijk altijd in voor een geintje. Tijdens de zittingen heb ik ervoor gezorgd dat de dranken werden geserveerd vanuit Super de Boer mandjes, waarop de Jumbo in Veghel natuurlijk niet blij was.

Wat is de reden dat je sponsor bent geworden?

Zie bovenstaande.

Waar vind jij dat de Knoerissen nog in kunnen verbeteren?

Ik zou het wel leuk vinden als er speciaal voor de 50-plussers iets te doen is op de maandagen en dinsdagen met Carnaval; bijvoorbeeld een klein tentje met een hapje en een drankje. Een plek waar het net iets rustiger is.

Extra vraag: wat was jouw mooiste Carnavalsmoment?

Een woordje mogen doen op het 60+ bal. Dit was heel dankbaar en mooi om te doen. Ik mocht elk jaar een verdienstelijk Udenaar in het zonnetje zetten en dat mis ik nog steeds. De eerste keer kan ik me ook nog heel goed herinneren, ik had iets te diep in het glaasje gekeken voordat ik op moest, waarna ik wat heb lopen grappen met het publiek.

Daarnaast ben ik trots op de Knoergoeie Brabanders die ik heb mogen kiezen en mogen ontvangen. Dit waren Joost Prinssen, Peer Swinckels, Frits van Eerd, Addie van den Krommeacker, Guus Meeuwis en Frank Lammers. Met Frank Lammers heb ik zelfs nog regelmatig contact.