Carnavalsstichting de Knoerissen

De website van de mooiste stichting van Brabant

kennismaken met gebr. van Lanen & van Uden

Kennismaken met…

Aan tafel met gebr. van Lanen & van Uden

Gebr. van Lanen & van Uden wordt gerund door drie compagnons, een Machinaal timmerbedrijf dat zich specialiseert in houten kozijnen, ramen en deuren. Gebr. van Lanen & van Uden is al jaren sponsor bij de Knoerissen. Wie zijn het gezicht achter dit bedrijf? En wat is de connectie met carnaval? We gingen aan tafel met de 3 compagnons.

Met wie zit ik aan tafel?
Je zit aan tafel met Gert-Jan van Lanen, Eric van Lanen & Peter van Uden, compagnons binnen het bedrijf gebr. Van Lanen & van Uden.

Wat is jullie band met Uden?
Gert-Jan en Eric zijn beide in Volkel geboren en Peter in Loosbroek. Reden van verhuizen richting Uden was vanwege het feit dat er in Volkel vrijwel niks te doen was en Gert-Jan en Eric altijd in Uden op stap gingen. Peter is via de huizenmarkt terecht gekomen in Uden. Peter en zijn vrouw waren op zoek naar een woning en zodoende zijn zij in Uden terecht gekomen. ‘’Veghel was absoluut geen optie om te gaan wonen’’, vertelt Peter.

Wat is jullie passie in het leven?
Eric houdt heel erg van karper vissen en daarnaast van de Knoerissen. Hij is lid van de technische groep binnen de Knoerissen. De hobby van Gert-Jan is met name de Knoerissen, een beetje sporten (badminton) en werken. Peter houdt met name van mountainbiken, wielrennen en plaatjes draaien. Bovendien vindt hij het prachtig om zijn lp-verzameling uit te breiden.

Noem eens één ding wat mensen nog niet weten over jullie
Tijdens een bedrijfsuitje gaan ze regelmatig bowlen. Eric wint altijd met bowlen en Gert-Jan kan niet zo goed tegen zijn verlies, maar uiteindelijk wordt er toch samen een lekker biertje gedronken, om onder andere ‘’het verdriet te verdrinken’’.

Wat doet gebr. van Lanen & van Uden?
Gebr. Van Lanen & van Uden maakt houten kozijnen, ramen en deuren. Hun werkgebied is met name in de driehoek tussen Eindhoven, Den Bosch en Nijmegen, zowel voor particulieren als voor zakelijke klanten. Ze maken echt maatwerk op basis van hardhout en hebben naast henzelf 5 mensen op de vloer werken. Voor particulieren doen zij ook installatie en renovatie. Inmiddels bestaat het bedrijf 16 jaar.
Ze vertellen: ‘’We kennen elkaar van de technische groep van carnavalsstichting de Knoerissen en zijn van daaruit een eigen onderneming gestart. Gert-Jan en Eric hadden voorheen al een bedrijf samen en daar is Peter uiteindelijk bij gekomen. De meeste medewerkers werken er tussen de 5 en de 12 jaar, dus dat wil ok wat zeggen over de tevredenheid van de werknemers’’.

Wat is jullie rol binnen het bedrijf?
Gert-Jan houdt zich met name bezig met offertes, boekhouding en het wegbrengen van kozijnen. Eric houdt zich met name bezig met kozijnen spuiten, af montage, het plaatsen van kozijnen, het plaatsen van glas, service en storingen. Peter houdt zich bezig met inkoop, het technische gedeelte van de werkvoorbereiding, de aansturing van mensen, planning, het in de gaten houden van trajecten en de onderhandelingen met betrekking tot offertes.

Hoe ziet jullie werkdag eruit?
Peter vertelt: Een werkdag begint rond half 7, kwart voor 7. Vervolgens wordt er even bijgekletst en dan gaat men bezig met de dagelijkse werkzaamheden. Het personeel stopt meestal om kwart over 4 en Gert-Jan, Eric en Peter om 5 uur. Er wordt echter ook regelmatig in de avonduren nog wat bijgewerkt/bijgeklust.

Waar staat gebr. van Lanen & van Uden over 11 jaar?
Over 11 jaar hopen Gert-Jan, Eric en Peter het wat rustiger aan te doen. Wie dan leeft, wie dan zorgt geven zij aan. ‘’We proberen in ieder geval te verjongen, het bedrijf up to date te houden, ze zijn bezig met certificeringen en het automatiseren van de werkplaats. Er is veel overleg met elkaar en beslissingen proberen we direct te nemen’’, aldus Eric.

Op wat voor manier is gebr. van Lanen & van Uden verbonden met het Udense Carnaval?
Gert-Jan zit inmiddels 26 jaar bij de technische groep en is parallel daaraan sinds 2 jaar bestuurslid. Eric zit 22 jaar bij de technische groep en Peter heeft 17 jaar bij de technische groep gezeten. Daarnaast is Peter inmiddels 6 jaar actief bij de commissie van het Feest der Feesten.

Wat is de reden dat jullie sponsor zijn geworden?
Gert-Jan, Eric en Peter zijn alle drie actief bij de Knoerissen dus eigenlijk spreekt het voor zich. Instemmend: ‘’We vinden dat de gemeenschap moet worden gesponsord. Voorheen was dat vaak in de vorm van materialen en van daaruit zijn we ook vaste sponsor geworden. Sinds dit jaar zijn we subsponsor geworden’’.

Waar vinden jullie dat de Knoerissen nog in kunnen verbeteren?

‘’Lekker gewoon blijven’’.

Extra vraag: wat was jullie mooiste Carnavalsmoment? 
Lachend vertellen ze: “We namen altijd hapjes mee tijdens de Carnaval waarop de verschillende bezoekers kwamen graaien naar de hapjes. Een dag later hadden ze de borrelnoten omgewisseld voor kattenbrokken en niemand had het door’’.

Een ander mooi moment was dat de dames van de technische groep op een gegeven moment relatief goedkoop een ouder schemerlamp op de kop hebben getikt die ze vervolgens hebben verkocht tijdens de Carnaval voor het magische bedrag van 1823,- gulden Hiervan is de technische groep vervolgens een dagje op stap geweest.

Archief