Carnavalsstichting de Knoerissen

De website van de mooiste stichting van Brabant

kennis maken met jan wouda markant uden

Kennis maken met... Jan Wouda (Markant Uden)

Kennis maken met… Jan Wouda (Markant Uden)

13-12-2017
Jan Wouda is sinds kort directeur van Markant Uden, het theater dat al jaren sponsor is van de Knoerissen. Wie is het gezicht achter dit bijzondere theaterbedrijf? En wat is zijn connectie met carnaval? We gingen aan tafel met Jan Wouda.

Met wie zitten we aan tafel?

Je zit aan tafel met Jan Wouda. Ik ben geboren in Roosendaal, heb lange tijd in Eindhoven gewoond en ben inmiddels woonachtig in Uden. Ik ben dus een echte Brabander en sinds september 2017 directeur bij Markant Uden. Ik probeer altijd mijn idealen te volgen. Markant Uden is echt een onderdeel van de Udense gemeenschap en ik faciliteer graag in het samenbrengen van de gemeenschap. Daarvoor is Carnaval natuurlijk bij uitstek een gemeenschapsevenement. Markant Uden is de huiskamer van het Udense Carnaval.

Voordat ik bij Markant Uden begon, heb ik geruime tijd gewerkt bij een theater in Veldhoven. Je kunt wel zeggen dat ik een echt theaterhart heb. Helaas was het theater in Veldhoven niet gekoppeld aan het Carnaval. Mijn oorspronkelijke carrière begon op een geheel andere plek. Bij Artsen zonder Grenzen. In veel verschillende functies heb ik in deze baan heel veel van de wereld kunnen zien. Van persvoorlichter en projectcoördinator tot logistiek management in vluchtelingenkampen en onderzoeksprojecten in Zuid-Amerika bijvoorbeeld.

Wat is je band met Uden?

Voorheen had ik geen band met Uden. Ik was er een enkele keer geweest. Echter, ik voel me zeer welkom in Uden sinds september. Het is een hele prettige gemeenschap. De voorzieningen zijn goed geregeld; veel horeca, een sfeervolle markt, een groene omgeving en toch dichtbij de grote steden. Ik wil mij graag verbinden met de gemeenschap en dat heeft mij ook doen besluiten om in Uden te gaan wonen.

Wat is jouw passie in het leven?

Met betrekking tot het theater, ga ik naar veel voorstellingen. Ik vind het vooral leuk om alles rondom het theater te faciliteren. Mijn passie zit daarbij dus meer in het neerzetten van het theater als organisatie, in Uden. Het theater is er voor iedereen, dat wil ik kenbaar maken bij de gemeenschap. Ik draag graag bij aan de ontwikkeling van mensen. Daarnaast zijn mijn passies met name reizen naar ‘niet toeristische’ bestemmingen. Op zoek naar het onbekende. Deze passie is met name ontstaan door mijn werk bij Artsen zonder Grenzen. Daarnaast houd ik erg van lezen en fietsen. Mocht ik ooit de tijd hebben, dan zou ik graag eens naar Rome willen fietsen. Dat lijkt me fantastisch! Ook fiets ik dit jaar voor de zesde keer mee met Alpe D’Huzes, nu in een Udens team.

Noem eens één ding wat mensen nog niet weten over jou

In tegenstelling tot de theaterwereld, ben ik, als theoloog, behoorlijk filosofisch ingesteld. Ik denk graag na over de diepgang van het leven maar heb daarbij een erg relativerende kant.

Wat doet Markant Uden?

Markant Uden heeft zeer veel te bieden. Als eerste bieden wij een podium aan talent, van amateurs tot professionals. Daarnaast zijn wij er ook voor het bedrijfsleven, we denken graag mee over het houden van congressen, presentaties of feesten. Bovendien hebben we een goed en professioneel theaterprogramma wat verder reikt dan alleen Uden. Verder hebben we de state of the art evenementenzaal en tot slot bieden we een fantastisch restaurant aan, Cusco, dat zich onderscheidt van de andere horeca in Uden.

Markant Uden staat voor ‘’Altijd een bijzonder moment’’. Ik wil dat onze klanten en relaties zeggen dat wanneer zij in Markant Uden zijn geweest, dat zij professioneel en gastvrij zijn ontvangen. Dat alles mogelijk kon worden gemaakt en dat de beleving fantastisch was.

Wat is jouw rol binnen het Markant Uden?

Als directeur van Markant Uden ben ik vooral de eindverantwoordelijke voor alles binnen Markant Uden. Dit betreft zowel het ontwikkelen van beleid, het theater, het restaurant, de evenementenzaal, het gebouw, de aandeelhouder, het personeel, etc. Ik ben verantwoordelijk voor het inhoudelijke stuk, het beleid alsook het financiële deel. Het is echter het mooie team van Markant dat al die bijzondere momenten realiseert.

Hoe ziet je werkdag eruit?

Vandaag ben ik begonnen met een MT vergadering waarna ik een gesprek had met de accountant. Vervolgens had ik een gesprek over de programmering van 2018, een afspraak met een potentiële klant die een congres wil houden in ons theater en hield ik een interview. Ik heb enkele telefoongesprekken gevoerd met verschillende stakeholders en ik had nog een gesprek met de Knoerissen over het Udense Carnaval.

Waar staat Markant Uden over 11 jaar?

Over 11 jaar wil ik graag 175 voorstellingen per jaar houden. Het zijn er nu 120. Daarnaast heb ik graag een onderscheidende evenementenzaal met een eigen naam. Het mooiste zou zijn als deze hoek, de spannendste hoek van de markt wordt. Bovendien wil ik een nieuwe generatie aantrekken. Markant Uden moet een sociale, culturele en economische factor van Uden worden. Deze topvoorziening zou bij moeten dragen aan het vestigingsklimaat van Uden, voor zowel het bedrijfsleven als het woonleven. Tot slot wil ik graag op termijn grote popartiesten trekken zodat we ook publiek uit de rest van het land kunnen trekken.

Op wat voor manier is Markant Uden verbonden met het Udense Carnaval?

De evenementenhal is er op dit moment met name voor het Udens Carnaval en voor de Knoerissen. Dit wil ik de komende 11 jaar graag volhouden. De band met de Knoerissen is vanuit historie ook zo gegroeid. Er is een mooie samenwerking.

Wat is de reden dat je sponsor bent geworden?

Markant Uden is de huiskamer voor de Knoerissen. Carnaval is volksfeest nummer één en het theater sluit daar goed bij aan. Daarnaast draagt Markant Uden graag bij aan het mogelijk maken van het Udense Carnaval.

Waar vind jij dat De Knoerissen nog in kunnen verbeteren?

Dit jaar ben ik met name aan het luisteren, aan het kijken naar bestaande afspraken en ben ik veel informatie aan het verzamelen. Ik moet eerst een heel carnavalsjaar hebben meegedraaid, voordat ik eventuele verbeteringen kan geven. Ik denk dat 80 tot 90 procent al goed draait en loopt, maar ik zou graag bij willen dragen aan de overige 10 tot 20 procent.

Als ik alvast één ding zou mogen zeggen, is dat ik Soiree wat actiever en levendiger zou willen maken om meer en ander publiek aan te trekken.

Extra vraag: wat was jouw mooiste Carnavalsmoment?

Eigenlijk heb ik drie mooie carnavalsmomenten. Als eerste kan ik me goed herinneren dat ik als kind altijd achter de prachtige carnavalswagens aanliep in Roosendaal. Daarnaast ben ik een keer in een overvolle kroeg onderuitgegaan in Eindhoven waarna er 40 tot 50 mensen over me heen vielen. Door de extase van het Carnaval, vond ik het geweldig. Gelukkig lag ik wel met mijn hoofd onder een tafel. Tot slot ben ik tijdens mijn werk bij Artsen zonder Grenzen in Haïti geweest, daar vieren ze ook Carnaval. Ze staan daar met 500.000 mensen rondom het presidentiele paleis waarbij Amerikaanse militairen staan voor de ordehandhaving. Als enige Europeaan liep ik tussen de feestvierende Haïtianen. Dat was geweldig.